nasi cendawan ~ a recipe created because of organising the open house 4 this year Hari Raya..hahahah..but amazingly it was a star of the day..hik hik hik...x sangka! punya la fenin x tau nk hidang apa..cos yg biasa2 tu dh boring..ecececeh boring la konon..dok selak2 recipe books pon x menarik jiwa raga..so kpla ligat pikior nasi apa yg lain dr biasa...pikir pya pikir..blinkkkk!!!! hahahah....maka mentol ilham pon menyala.. a combination of nasi tumis minyak and nasi claypot..jeng..jeng..jeng..tadaaaaaa!!! Nasi Cendawan!!!!
dh siap di taburi la plk dgn almond slice yg dh di sangai and spring onion..wallah! terpaksa puji diri sndiri..memey la sedap..blh mkn begitu sjer tnpa lauk..hehe. but on the other hand udah namanye nasik, klo xde lauk mcm x best gitu kan..so buat la peneman2nya heheh..acar sayur black pepper beef and ayam goreng ala ala pizza hut...fuyoohhhhhh....sgt best hehehe ( puji diri sdri lg hahaha)
Nasi Cendawan
Bahan A
3 ketul isi ayam (bhgn dada) potong kecil2
2 sudu bsr Minyak bijan
5 sudu bsr kicap pekat
3 sudu besar sos tiram
3 sudu bsr sos barbecue oriental(beli di tesco)
3 inci halia potong halus2 memanjang
8 ulas bawang putih (tumbuk)
1 labu bwg besar (besar) (tumbuk)
Sedikit gula& serbuk perasa
(semua bahn di gaul dan di perap)
Bahan B
Cendawan cina(shitake) kering ( 15 keping.. lebih pon lg best..ooo..oo.oo hehe)
Rendam dan di potong nipis
Bahan tumis/nasi
Sebuku butter(250gm)
Secawan minyak masak
2 labu bwg besar dihiris nipis
5 ulas bwg putih di hiris nipis
2 btg kayu manis
2 bunga lawang
2 buah pelaga
Sebatang serai
Daun pandan
3 Kiub ayam dihancurkan
Garam 8 sudu
Serbuk perasa 1 sudu penuh
Beras ( 10 mngkuk lbh kurng saiz 4inci)
Air (12 mngkuk yg sama)
( klu nk msk sikit..kurngkan yg mana patut )
Cara:
Panaskan butter+minyak
tumis kayu manis, bga lawang & buah pelaga
Tumis bwg hiris hingga kekuningan
Masukkan serai & daun pandan
Masukan bahan A &tumis selama 5 minit
Masukan cendawan yg dihiris (tumis 5 minit)
Masukkan air +garam+ perasa+ kiub ayam
Masukkan juga air rendaman cendawan td
Masukan beras yg dh dicuci
Biarkn higga kering n masak
Setelah masak hiaskan dgn daun bawang & badam hiris yg sdh dibakar—
No comments:
Post a Comment